czas przygotowania: 120 minut
Zupa z cukinii, prosta i zdrowa, łagodna i pikantna, jak kto woli :)
Składniki:
- 2 cebule,
- 5 pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 l bulionu (domowej roboty),
- 3 łyżeczki bazylii,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżeczki tymianku,
- ostra mielona papryka,
- 6 małych cukinii,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj bulion (z marchewki, pietruszki i selera).
2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni dodając wyciśnięte ząbki czosnku, obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki cukinię. Wszystko zalej szklanką wcześniej przygotowanego bulionu i około duś pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut.
3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do duszących się warzyw. Zwiększ trochę ogień, by sos trochę odparował i duś przez 10 minut.
5. Kiedy wszystko razem wymieszasz dopraw do smaku.
6. Wlej na talerz zupę z cukinii i udekoruj np. listkami bazylii lub świeżą pietruszką.
Jaki ma piękny słoneczny kolor!
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje... :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiej zupy nie robilam! Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńjak się skusisz i zrobisz, to czekam na relacje :)
Usuń