środa, kwietnia 11, 2012 ilość komentarzy 5
przepis na 3 l
czas przygotowania: 120 minut

Zupa z cukinii, prosta i zdrowa, łagodna i pikantna, jak kto woli :)
 Składniki:
- 2 cebule,
- 5 pomidorów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 l bulionu (domowej roboty),
- 3 łyżeczki bazylii,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 3 łyżeczki tymianku,
- ostra mielona papryka,
- 6 małych cukinii,
- 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj bulion (z marchewki, pietruszki i selera).
2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni dodając wyciśnięte ząbki czosnku, obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki cukinię. Wszystko zalej szklanką wcześniej przygotowanego bulionu i około duś pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut.
3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do duszących się warzyw. Zwiększ trochę ogień, by sos trochę odparował i duś przez 10 minut.
4. Zawartość patelni wrzuć do garnka z bulionem i wszystko razem zmiksuj blenderem, razem z ugotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Przypraw dodając ostrej papryki, majeranku, tymianku i bazylii.
5. Kiedy wszystko razem wymieszasz dopraw do smaku.
6. Wlej na talerz zupę z cukinii i udekoruj np. listkami bazylii lub świeżą pietruszką.

5 komentarze: