czwartek, maja 31, 2012 ilość komentarzy 2
przepis na 4 kotlety


Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 3-4 łyżki oleju,
- 60 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
- sól i pieprz,
- 1/4 cytryny,
- 30 g mąki pszennej,
- 90 g bułki tartej,
- 80 g sera żółtego.
- 1 jajko.

Sposób przygotowania:
1. Masło wymieszaj z posiekaną pietruszką, wyciśniętym czosnku, startym serem żółtym, sokiem z 1/4 cytryny oraz z odrobiną startej z cytryny skórki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Masę podziel na 4 części i zrób z niej wałeczki. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilkanaście minut.
3. Na piersi z kurczaka ułóż wałeczki z masła i zawiń w roladki, podwiń końce i zepnij wykałaczkami.
4. Roladki obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Odstaw do lodówki na godzinę.
5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety de volaille około 12-15 minut. Ja każdy kotlet smażę oddzielnie, aby były chrupiące i złociste, a w środku soczyste i nie przesiąknięte tłuszczem.
6. Po usmażeniu de volaille połóż na ręczniku papierowy i podawaj na ciepło.

2 komentarze:

  1. De volaille to jedna z lepszych propozycji na obiad z kurczakiem w roli głównej. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... ciekawa propozycja, ja zawsze dodawałam środka tylko szynkę masło i ser. Ciekawy sposób...=)

    OdpowiedzUsuń