czwartek, grudnia 27, 2012 ilość komentarzy 5
przepis na 10 sztuk
czas przygotowywania: 60 minut
1 porcja 190 kcal

Babeczki z budyniem są super jako przekąska np. do kawy. Pierwszy raz jadłam je u mojego taty i tak mi zasmakowały, że od razy wzięłam przepis. Babeczki można nadziewać czym tylko się chce. 

Składniki:
- 1 budyń czekoladowy z cukrem,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 szklanka pszennej mąki,
- 1 jajko,
- ulubiony dżem,
- tłuszcz,
- orzechy włoskie
- 350 ml mleka,
- 1/2 kostka masła.


Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj cukier puder, masło, mąkę pszenną i żółtko z jajka. Zagnieć całe ciasto na jednolitą masę.
2. Foremki do babeczek natłuść i wyłóż ciastem.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i piecz babeczki około 15 minut.
4. Budyń czekoladowy ugotuj z mlekiem i przestudź.
5. Dno babeczek posmaruj cienko ulubionym dżemem. Super smakują posmarowane zamiast dżemem, kremem czekoladowym.
6. Babeczki wypełnij budyniem, na wierzchu poukładaj połówki orzecha włoskiego.
7. Budyniowe babeczki wstaw do lodówki na kilka minut, aby stężały. 

5 komentarze:

  1. jeżeli tak samo smakują jak wyglądają, to ja poproszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, uwielbiam takie małe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm.... ale jaki tłuszcz?

      Usuń
    2. ja foremki posmarowałam masłem, które wcześniej wyciągnęłam z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową :)

      Usuń