niedziela, grudnia 23, 2012
przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenie
1 porcja 300 kcal


Dorsz norweski z piekarnika jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę super. Jest delikatny i soczysty, dodane warzywa podkreślają jego delikatność.  
Składniki:
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- około 500 g świeżego dorsza norweskiego,
- suszona bazylia,
- sól, pieprz,

- czerwona papryka,- suszone oregano,
- 2 duże pomidory,
- 6 łyżek oliwy.

Sposób przygotowania:
1. Dorsza norweskiego natrzyj solą i pieprzem.

2. Cebulę pokrój w półplastry, pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodając suszone oregano, bazylię, szczyptę soli i pieprzu.
3. Połowę warzyw rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego, poukładaj na nich rybę i przykryj pozostałą ilością warzyw.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i piecz dorsza norweskiego przez 45 minut.
5. Podczas pieczenia polewaj rybę od czasu do czasu powstałym sosem.
6. Po wyciągnięciu dorsza z piekarnika, ułóż go na talerzu i podawaj np. ze świeżymi ziemniaczkami z koperkiem.