sobota, grudnia 29, 2012 ilość komentarzy

przepis na 3 słoiki 250 ml
czas przygotowania: 90 minut

Buraczki czerwone, to coś co mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ich smak, dlatego postanowiłam po praz pierwszy przyrządzić je sama. Wyszły naprawdę super.
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 150 ml wody,
- 150 ml octy 10%,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz ze skórki i gotuj, aż będą miękkie. I odstaw do wystygnięcia.
2. Kiedy buraczki trochę przestygną zetrzyj na grubej tarce na wiórki.
3. Do osobnego garnka wlej wodę, ocet dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Wszystko razem wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.
 4. Gotowym wywarem zalej starte buraczki i wymieszaj. Ponakładaj je do słoików i dobrze zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka z woda i gotuj około 40 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz