niedziela, września 30, 2012 ilość komentarzy 4
przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 15 minut

Dzisiaj rano wpadł mi do głowy pomysł na śniadanko...
...śniadanko dla mojego męża z okazji dzisiejszego "dnia chłopca"...
Tosty z pomidorem oraz z pomidorem i szynką - mojego autorstwa.
To pomysł na smaczne, szybkie i pożywne śniadanie...
..dla mnie wersja z pomidorem, dla mojego męża z szynką :)
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego,
- 2 pomidor,
- 1 cebula,
- 2 łyżki świeżego koperku,
- sól, pieprz,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 2 liście sałaty zielonej,
- zioła prowansalskie,
- 2 jajka.

Sposób przygotowania:
1. Pokrój w drobną kostkę pomidora, cebulę i czerwoną paprykę.
2. W miseczce rozbij jajka i wymieszaj je z ziołami prowansalskimi oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj paprykę i na koniec pomidory. Wszystko razem wymieszaj i dopraw odrobiną soli do smaku.
4. Kromki chleba tostowego zamocz ze wszystkich stron w jajku i smaż na rozgrzanej osobnej patelni. 
5. Kiedy uzyskają złocisty kolor zdejmij z patelni i ułóż na talerzu, na liściu zielonej sałaty, a na wierzch dodaj  podsmażone warzywa z patelni.
6. Tosty z pomidorem posyp świeżym koperkiem i podawaj na ciepło.

7. Wersja z szynką jest analogiczna do tej z pomidorami, tylko do warzyw podsmażanych na patelni wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę.
Z uwagi na to, że mój mąż lubi pikantne potrawy, do rozbitego jajka dałam pieprz cayenne oraz mieloną ostrą papryką. 

4 komentarze: