wtorek, września 25, 2012 ilość komentarzy
przepis na 6 porcji 
czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie 

Szpinakowe roladki są proste w przygotowaniu. 
Smakują rewelacyjnie i wyglądają super. 
Jeśli ktoś nie ubi, może pominąć ser feta.


Składniki:
- 150 g wędzonego łososia,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 500 g szpinaku liściastego, mrożonego
- 4 jajka,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- ser feta - 1 paczka (nie koniecznie),
- 1/2 paczki białego sera,
- 3 łyżki jogurtu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce 1/2 paczki białego sera z 3 łyżkami jogurtu, tak aby powstała kremowa masa (jeśli lubisz dodaj ser feta).
2. Na patelni rozpuść łyżkę masła i włóż szpinak. Gdy się rozmrozi przypraw go pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstaw szpinak do wystygnięcia.
3. Do zimnego szpinaku wbij 4 żółtka z jajek, dodaj łyżkę mąki i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka z 4 jajek. Kiedy piana będzie sztywna dodaj ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszaj.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 °C. Na papierze do pieczenia rozłóż cienko masę szpinakową i piecz około 20 minut.
6. Po 20 minutach wyciąg masę z piekarnika i nakryj ją wilgotną bawełnianą ściereczką. Kiedy masa wystygnie, zdejmij ściereczkę, odwróć masę do góry nogami i ściągnij papier.
7. Na ciasto szpinakowe nałóż masę serową, a na nią plastry wędzonego łososia. Wszystko delikatnie zwić w roladę i zawiń w folię aluminiową.
8. Roladę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
9. Szpinakowe roladki pokrój na około 1 cm kawałki i podawaj na zimno.


0 komentarze:

Prześlij komentarz