poniedziałek, września 10, 2012 ilość komentarzy 2
przepis na blachę 26 cm

Moje smaki z dzieciństwa.Postanowiłam przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa i sama upiec moją pierwszą w życiu karpatkę. Może wizualnie nie jest idealna, ale wyszła pyszna, nie za pierwszym razem, bo zrobiłam dwa podejścia, ale się udało :)
Najważniejsze to się nie zniechęcać po pierwszej porażce :)

Składniki:
- 250 ml wody,
- 4 jajka,
- cukier puder,
- 375 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 250 g mąki,
- 750 ml mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 budynie waniliowe.

Sposób przygotowania:
1. 250 ml wody zagotuj w garnku, wrzuć do niego 125 g masła i rozpuść. Kiedy masło się rozpuści dodawaj stopniowo mąkę (250 g), cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia z ostudź masę.
3. Do ostudzonej masy wbij 4 jajka cały czas miksując.
4. Wyłóż 2 blachy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia, natłuść i posyp odrobiną mąki.
5. Wymieszane ciasto podziel na dwie równe części i rozprowadź na blachy.
6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C, a następnie po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze około 10-12 minut.
7. Jak ciasto się piecze Ty przygotuj krem :)
8. Do miski odlej z 750 ml mleka 250 ml, wsyp do niego 2 budynie, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj, resztę mleka (czyli 500 ml) zagotuj. 
9. Do gotującego się mleka wlej powoli budyń, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje odstaw go do wystudzenia.
10. W osobnej misce zmiksuj 250 g masła, kiedy będzie miękkie dodawaj stopniowo zimny budyń, cały czas miksując.
11. Kiedy ciasto przestygnie na jedną część wyłóż krem waniliowy i rozsmaruj równomiernie , a następnie przykryj drugim ciastem.
12. Karpatkę wstaw do lodówki na około godzinę i posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Jak już wspomniałam, pod względem smakowym wszystko wyszło pysznie, prawie idealnie bo 8 na 10 punktów. Jednak smaków z dzieciństwa, już chyba nie skopiuję. Pamiętam tamten czas dzieciństwa, zapach wsi i gorącego jeszcze ciasta...




2 komentarze:

  1. Mmm... wspaniałe ciacho! Od dziecka uwielbiam karpatkę, najbardziej lubię ten krem, który wyjadam łyżeczką ze środka :))

    OdpowiedzUsuń