czwartek, września 27, 2012 ilość komentarzy 2
przepis na 12 sztuk
czas przygotowania: 70 minut
Grzybki z ziemniaków świetnie nadają się jako dekoracja potraw, jak i dodatek do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych.Przepis znalazłam w internecie http://bronislawa70.blox.pl. Moim bliskim bardzo spodobały się ziemniaczane grzybki :) 
Składniki:
- 1 ząbek czosnku czosnek,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- świeży koperek,
- małe ziemniaki,
- sól.

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, tak aby nie były za miękkie (lekko twarde).
2. Wystudź je i za pomocą ostrego noża natnij ziemniak dookoła, na wysokości gdzie ma zaczynać się kapelusz. Następnie uformuj korzeń obierając ziemniaka ze skórki.
3. Do osobnej miseczki wlej 100 ml oliwy, wygnieć czosnek (grzybki możne zrobić bez dodatku czosnku), dopraw do smaku solą, a następnie włóż do zalewy ziemniaczki. Wstaw na 30 minut do lodówki.
4. Grzybki z ziemniaków ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 °C.
5. Grzybki z ziemniaków wyciągnij na półmisek i udekoruj świeżym koperkiem.

2 komentarze: