sobota, listopada 30, 2013 ilość komentarzy 2
przepis na 20 sztuk
czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Babeczki malinowe z mascarpone, puszysty, orzeźwiający deser wykonany ze świeżych malin na biszkopcie.

Składniki:

- ok. 10 sztuk biszkoptów (okrągłych),
- 1 szklanka zmiksowanych świeżych malin,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 125 g cukru,
- 10 g żelatyny,
- 20 sztuk świeżych malin.


Sposób przygotowania:1. W szklance rozpuść 2 i pół łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach soku z cytryny. Wymieszaj i odstaw na około 3 minuty.
2. Zmiksowane maliny włóż do rondelka, zagotuj, dodaj pół szklanki cukru, i dokładnie wymieszaj. Gdy na wierzchu pojawią się bąbelki dodaj żelatynę i gotuj około minuty.
3. Zagotowane maliny odstaw aby wystygły wystygły.
4. W osobnej miseczce wymieszaj mascarpone z zimnymi malinami.
5. Foremki na babeczki wyłożyć okrągłymi biszkoptami (całe dno), następnie wlej masę malinowo-serową. Na wierzchu połóż jedną świeżą malinę do dekoracji i wstaw do lodówki na całą noc do zastygnięcia.
6. Po zastygnięciu babeczki wyjmij z foremek na talerz.



2 komentarze:

  1. Bardzo letni deser, ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyśmienicie smakuje. Jeden z moich ulubionych, uwielbiam jego smak :)
      Polecam :)

      Usuń