piątek, lutego 28, 2014 ilość komentarzy
przepis na 12 porcji
czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie

Rolada z migdałami to lekki, puszysty i delikatny biszkopt, połączony z bitą śmietaną i prażonymi migdałami.
Składniki:
- 4 jajka,
- 220 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 120 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki soku cytryny,
- 440 ml śmietany kremowej,
- 3 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 160 g (¾ szklanki) posiekanych płatków migdałów.


Sposób przygotowania:
1. W misce ubić białka ze 110 g cukru. Kiedy białka będą już sztywne dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
2. W osobnej misce wymieszać 120 g mąki pszennej z 30 g mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wsypywać po jednej łyżce do wymieszanych jajek, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wlać na niego ciasto. Masę równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku przez 16-17 minut w temperaturze 200°C.
4. Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągnąć z formy, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę. Pozostawić do wystygnięcia.
5. W misce ubić mikserem 440 ml śmietany z 110 g cukru. Kiedy śmietana zgęstnieje dodać 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny oraz cukru waniliowego.  Wymieszać na jednolita, gęstą masę.
6. Płatki migdałów pokruszyć na suchą patelnię i pozostawić, aż się zarumienią. Często mieszać aby się nie przypaliły. Odstawić do wystygnięcia.
7. Biszkopt rozwinąć, posmarować wewnątrz 2/3 kremu i zwinąć w roladę. Resztą kremu posmarować ciasto na zewnątrz, a następnie posypać przestudzonymi płatkami migdałów.
8. Wstawić do lodówki i schłodzić.


0 komentarze:

Prześlij komentarz