środa, sierpnia 07, 2013 ilość komentarzy
przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 25 minut + 60 minut duszenie

Kluski z warzywami i schabem, coś innego. Zawsze do klusek śląskich jadłam roladę i kapustę. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego i wyszło bardzo ciekawie :) 
 Składniki:
- 360 g schabu bez kości,
- 180 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 5 średnich ziemniaków,
- 40 g mąki pszennej (typ 550),
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 150 ml przegotowanej wody,
- słodka i ostra czerwona mielona papryka,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę, dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej i ostrej, 1 łyżeczkę tymianku, sól, pieprz i łyżkę oleju. Wszystko razem wymieszaj i podsmaż na patelni.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, obraną marchewkę i pieczarki w plasterki.
3. Kiedy mięso będzie zarumienione wrzuć posiekaną cebulę, zamieszaj i podsmażaj około 5 minut, następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i duś około 10 minut, na koniec dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp 2 łyżeczkami mąki, wszystko razem dokładnie wymieszaj i duś około 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Kluski śląskie przygotuj według przepisu http://moja-ksiazka-kucharska.blogspot.com/2012/06/kluski-slaskie.html 
5. Podczas formowania zrób dużo mniejsze kluski. 
6. Ugotowane kluski ułóż na talerzu i polej przygotowanym mięsem z warzywami.
7. Kluski śląskie z mięsem i warzywami posyp posiekaną natką pietruszki przed samym podaniem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz