czwartek, maja 02, 2013 ilość komentarzy
przepis na 15 sztuk
czas przygotowania 45 minut

Faszerowane pieczarki, idealne jako dodatek do mięska z grilla. I co...wczorajsza aura wszystko zepsuła, ale nie zniechęciło mnie to i postanowiłam zrobić pieczarki zamiast z grilla to w piekarniku. Wyszły pysznie.
 
 Składniki:
- 18 sztuk pieczarek,
- 1 cebula,
- 25 g sera żółtego,
- 5-6 łyżeczek natki pietruszki,
- 4 łyżeczki koperku,
- 4 łyżeczki szczypiorku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie pieczarki obierz, odkrój nóżki i małą łyżeczką wydrąż trochę środka.
2. Nóżki wraz z 3 sztukami całych pieczarek zetrzyj na grubej tarce.
3. Cebulę pokrój w małą kostkę i podsmaż na łyżce oliwy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka się przyrumieni wrzuć potarte pieczarki. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i duś, aż pieczarki będą miękkie.

4. Posiekaj drobno natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Wymieszaj w miseczce 6 łyżeczek pietruszki, 4 łyżeczki koperku i szczypiorku. Całą zieleninę wrzuć do podsmażonych pieczarek, wymieszaj i dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
5. Kiedy farsz przestygnie nafaszeruj nim pieczarki. Na wierz ułóż po kawałku sera żółtego. Każdą pieczarkę zawiń w folię aluminiową.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C wstaw faszerowane pieczarki i piecz około 20-25 minut. Wyciągnij pieczarki z piekarnika i ułóż na talerzu. Faszerowane pieczarki możesz posypać przed podaniem świeżą natką pietruszki.




0 komentarze:

Prześlij komentarz