wtorek, kwietnia 30, 2013 ilość komentarzy

przepis na 9 tostów
czas przygotowania: 35 minut

Tosty z pieczarkami  i szynką, syta i smaczna przekąska. Idealna gdy mamy niespodziewanych gości, szybka i prosta w przygotowaniu.
 Składniki:
- 9 sztuk tostów pszennych,
- 20 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 150 g pieczarek,
- 11 sztuk pomidorków koktajlowych,
- ulubiony ser żółty
- natka pietruszki,
- 130 g suchej krakowskiej,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. W miseczce rozetrzyj masło, ,wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu.Wszystko razem dokładnie mieszaj.
2. Cebulę pokrój w drobna kostkę, a obrane pieczarki zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulkę. Kiedy się zarumieni dodaj pieczarki. Przypraw solą i pieprzem i duś, aż pieczarki będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.
3. Tosty posmaruj przygotowanym wcześniej masłem, nałóż podsmażone pieczarki, następnie po 4-5 ćwiartek na każdego tosta pomidorków koktajlowych, pokrojoną w cienkie paski suchą krakowską i wszystko przykryj dowolną ilością sera żółtego. Ja uwielbiam również wersję bez suchej krakowskiej.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia poukładaj na nim tosty i zapiekaj około 10-13 minut, aż ser zacznie się topić.
5. Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj.
6. Tosty z pieczarkami i szynką wyciągnij z piekarnika, ułóż na talerzu i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.




1 komentarze: