czwartek, lutego 14, 2013 ilość komentarzy 2
przepis na 16 sztuk
czas przygotowania: 35 minut

Ciasteczka serduszka, pyszne, przepyszne, proste i szybkie. Mojemu mężowi bardzo smakowały mimo, że nie przepada za ciastem francuskim.
Zainspirowała mnie Dusia
 
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 20 g mlecznej czekolady,
- 1 jajko,
- ulubione konfitury.

Sposób przygotowania:
1. Z ciasta francuskiego wytnij serduszka przy pomocy formy lub od ręki (moje są od ręki :) )
2. Na drobnej tarce zetrzyj około 20 g (8-10 małych kostek) mlecznej czekolady.
3. Na wycięte serduszka nałóż ulubione konfitury ( ja użyłam wiśniowe konfitury, zrobiła je moja babcia) i posyp startą czekoladą.
4. Drugie serce o tej samej wielkości połóż na tym z nadzieniem i sklej dokładnie brzegi.
5. Serduszka posmaruj z wierzchu żółtkiem z jajka, wstaw do piekarnik nagrzanego do 170°C i piecz około 15 minut. Przed podaniem ciasteczka serduszka możesz posypać tartą czekoladą.

2 komentarze:

  1. ale fajnie :) bardzo ciesze się że byłam inspiracją, podziel się fotką na fanpagu będzie do albumu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dziękuję za pomysł. Wyszły naprawdę rewelacyjnie :)

      Usuń