sobota, lutego 16, 2013 ilość komentarzy 2
przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 25 minut + 65 minut pieczenie
1 porcja 450 kcal


Kurczak zapiekany z boczkiem, delikatny i soczysty. Słodkie owoce z pikantnym pieprzem idealnie pasuje do kurczaka. Obiadek wyszedł wyśmienity.
 Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 duża gruszka,
- 1 jabłko,
- pieprz cayenne,
- 4 plastry wędzonego boczku,
- tymianek,
- 3 łyżki oliwy,
- przyprawa do kurczaka,
- pieprz,
- 2 łyżki masła.


Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj przyprawę do kurczaka z pieprzem i tymiankiem, i natrzyj nimi kurczaka dodając oliwę.
2. Gruszkę i jabłko pokrój w kostkę i posyp pieprzem cayenne.

3. Kurczaka ułóż w brytfance i obłóż pokrojonym w paski około 3-4 cm boczkiem wędzonym i wstaw na 65 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. 
4. Pokrojone owoce usmaż na patelni na maśle.
5. 15 minut przed końcem pieczenia, obłóż kurczaka w boczku podsmażonymi jabłkami.
6. Kurczak w towarzystwie boczku podawaj z surówką lub ziemniaczkami posypanymi koperkiem.



2 komentarze:

  1. dlaczego tak dlugo 65 godziny ! umnie wyszedl czarnuch po 5 godzine i zona wezwalastaraz pozarna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, oczywiście miało być 65 minut :/ mam nadzieję, że straty nie były zbyt duże i wszystko skończyło się dobrze :) Pozdrawiam

      Usuń