poniedziałek, listopada 26, 2012 ilość komentarzy
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut

Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną powstała bardzo spontanicznie z produktów, które posiadałam aktualnie w lodówce. Wyszła naprawdę rewelacyjnie. Jedyne co muszę zmienić następnym razem to trochę rzadszy sos :)
Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego,
- 1 cukinia,
- 1 duża cebula,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- śmietana 18%,
- koperek,
- 700 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki,
- 3 szklanki bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w niewielką kostkę, przypraw solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kiedy mięso delikatnie się podsmaży przełóż je do naczynia żaroodpornego.
2. Na mięso poukładaj pokrojoną w plasterki marchewkę i zalej bulionem warzywnym. Całość wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C, aż wszystko będzie miękkie.
3. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę surowe ziemniaki z dodatkiem soli i koperku. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Wszystko razem pomału wymieszaj i duś, aż warzywa zmiękną,a  następnie dopraw do smaku.
4. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika odlej powstały sos do rondelka, postaw na małym ogniu i cały czas mieszając dodaj 1-2 łyżki mąki (zależności jak gęsty chcesz uzyskać sos), koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. 
5. Do  mięsa dodaj podsmażone ziemniaczki z cukinią i delikatnie wymieszaj.
6. Na sam koniec zapiekankę ziemniaczaną z wieprzowiną polej przygotowanym sosem.

1 komentarze: