wtorek, listopada 27, 2012 ilość komentarzy
przepis na 60 sztuk o średnicy 9,5 cm 
czas przygotowania: 60 minut 

Pierogi z mięsem są uwielbiane przez mojego męża, który się nimi zajada. Robiłam je po raz pierwszy i wyszły pysznie.
 Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 170 ml wrzątku,

- pieprz cayenne,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki masła
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
- 500 g mięsa mielonego.


Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej wszystko wrzątkiem.
2. Ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Ciasto wałkuj posypując je z obu stron mąką pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
4. Z rozwałkowanego ciasta wytnij za pomocą szklanki koła, moje są o średnicy 9,5 cm.

5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na oleju razem z mięsem mielonym. Zostaw trochę pokrojonej w kostkę surowej cebuli.
6. Mięso podsmażaj z cebulką, aż uzyska odpowiedni kolor i będzie miękkie. 
następnie przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. 
7. Przestudzony farsz nakładaj na wycięte ciasto,
złóż pieroga na pół i widelcem zrób dookoła ząbki.
8. Do garnka wlej wodę, posól ją, a kiedy się zagotuje wrzucaj po kilka sztuk pierogów, tak aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierz gotuj przez około 2-3 minuty i wyciągnij.
9. Na patelni, na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.

10. Pierogi z mięsem wyłóż na talerz i polej cebulką podsmażoną na masełku.


0 komentarze:

Prześlij komentarz