czas przygotowania: 60 minut
Pierogi z mięsem są uwielbiane przez mojego męża, który się nimi zajada. Robiłam je po raz pierwszy i wyszły pysznie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,- 170 ml wrzątku,
- pieprz cayenne,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki masła
- 2 cebule,
- 3 łyżki masła,
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej wszystko wrzątkiem.
2. Ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Ciasto wałkuj posypując je z obu stron mąką pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
4. Z rozwałkowanego ciasta wytnij za pomocą szklanki koła, moje są o średnicy 9,5 cm.
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na oleju razem z mięsem mielonym. Zostaw trochę pokrojonej w kostkę surowej cebuli.
6. Mięso podsmażaj z cebulką, aż uzyska odpowiedni kolor i będzie miękkie.
następnie przypraw do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
7. Przestudzony farsz nakładaj na wycięte ciasto,
złóż pieroga na pół i widelcem zrób dookoła ząbki.
8. Do garnka wlej wodę, posól ją, a kiedy się zagotuje wrzucaj po kilka sztuk pierogów, tak aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierz gotuj przez około 2-3 minuty i wyciągnij.
9. Na patelni, na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
2. Ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Ciasto wałkuj posypując je z obu stron mąką pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
4. Z rozwałkowanego ciasta wytnij za pomocą szklanki koła, moje są o średnicy 9,5 cm.
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na oleju razem z mięsem mielonym. Zostaw trochę pokrojonej w kostkę surowej cebuli.
6. Mięso podsmażaj z cebulką, aż uzyska odpowiedni kolor i będzie miękkie.
7. Przestudzony farsz nakładaj na wycięte ciasto,
złóż pieroga na pół i widelcem zrób dookoła ząbki.
8. Do garnka wlej wodę, posól ją, a kiedy się zagotuje wrzucaj po kilka sztuk pierogów, tak aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierz gotuj przez około 2-3 minuty i wyciągnij.
9. Na patelni, na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz