poniedziałek, czerwca 25, 2012 ilość komentarzy
przepis na 16 porcji
czas przygotowania: 60 minut + 150 minut chłodzenie
1 porcja 220 kcal


Składniki:
- 1,5 kg świeżych truskawek,
- 3 galaretki truskawkowe,
- 1 cukier waniliowy,
- bita śmietana,
- 1 i 1/3 szklanki pszennej mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 kostka masła,
- 1 jajko,
- 100 g migdałów,
- 3 łyżki dżemu truskawkowego.

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę pszenną z cukrem, masłem, cukrem waniliowym, wbij jajko i dokładnie zagnieć.
2. Wsadź ciasto do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej rozwałkowane ciasto. Zrób je trochę grubsze, tak aby po upieczeniu można było przekroić je wzdłuż.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i piecz ciasto około 20 minut. Następnie odstaw je, aż wystygnie (nie wyciągaj z blachy)
4. Umyte truskawki przekrój na pół, a galaretkę zrób według przepisu na opakowaniu.
5. Przestygnięte ciasto przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa okrągłe spody.Posmaruj dolny spód dżemem truskawkowym, następnie daj bitą śmietanę i na wierz drugą część ciasta.
6. Na wierzchu poukładaj ciasno truskawki, aż do końca wysokości blachy, następnie zalej owoce kilkoma łyżkami przestudzonej galaretki. Wstaw tort do lodówki na około 30 minut.
7. Resztę galaretki wstaw do zamrażalki. Kiedy zgęstnieje nałóż ją na truskawki i wstaw do lodówki na 2 godziny. Galaretkę możesz nałożyć, tak aby zakrywała całe truskawki lub aby w połowie wystawały.
8. Przed podaniem udekoruj tort truskawkowo-migdałowy rozetkami bitej śmietany, posypanych płatkami migdałów.

0 komentarze:

Prześlij komentarz