piątek, czerwca 15, 2012 ilość komentarzy
przepis na okrągłą blachę 24-27 cm
Składniki:
- 4 jajka,
- 500 g mąki,
- 250 g szklanka cukru pudru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,

- 500 g świeżych truskawek
- 1 łyżeczka kaszy manny.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g cukru pudru, wbij jajka, kostkę masła i 2 łyżki śmietany.
2. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Kawałek ciasta wsadź na 30 minut do zamrażarki.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem pokryj cały dół i krawędzie na wysokość około 4 cm. Posyp całość kaszą manną.
4. Truskawki przekrój na pół i wypełnij nimi całą powierzchnię ciasta.
5. Na truskawki, a na górę zetrzyj na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz kruche ciasto z truskawkami około 45-50 minut.






0 komentarze:

Prześlij komentarz