sobota, marca 23, 2013 ilość komentarzy
przepis na 3 l
czas przygotowania: 90 minut

Zupa krem paprykowo-cebulowa, prosta w wykonaniu, o wyraźnym smaku. Można ją podawać z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.

Składniki:
- 4 duże czerwone papryki,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- vegeta,
- 1/2 małego selera,
- porcja rosołowa,
- sól, pieprz,
- świeża pietruszka,
- gęsta śmietana do zup.

Sposób przygotowania:
1. Papryki umyj, skrop oliwą, włóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
2. Po upieczeniu odstaw papryki aby trochę przestygły, w miedzy czasie pokrój cebulę w kostkę.
3. W garnku ugotuj bulion z porcji rosołowej, marchewki, pietruszki i selera. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną vegety.
4. Kiedy bulion będzie już gotowy wyciągnij z niego mięso.
5. Papryki obierz ze skórki, włóż do garnka razem z cebulą do wcześniej przygotowanego bulionu.
5. Gotuj około 15 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Wszystko razem zmiksuj blenderem na jednolity krem.
7. Zdejmij krem z gazu, dodaj dwie duże łyżki gęstej śmietany i wszystko razem wymieszaj.
8. Po wlaniu na talerz krem paprykowo-cebulowy udekoruj świeżą pietruszką. Krem można podawać np. z grzankami czosnkowymi.

0 komentarze:

Prześlij komentarz