czas przygotowania: 15 minut
Ogórkowy krokodyl świetnie nadaję się jako podstawa do koreczków.
Na mojej imprezie zrobił furorę :)
Składniki:
- długi zielony ogórek,
- 1 pomidor,
- zielona oliwka faszerowana papryką,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie zielonego ogórka, odkrój sam czubek i krój po niewielkim kontem w cieniutkie plasterki do połowy długości całego ogórka. Tworząc w ten sposób ogon.
2. Odetnij kawałek ogórka około 4 cm i wytnij łapki dla krokodyla, 4 sztuki.
3. Z drugiej całej części ogórka wytnij trójkąt, który będzie pyszczkiem krokodyla.
4. W górnej i dolnej części wytnij małe trójkąciki, tworząc zęby.
4. W górnej i dolnej części wytnij małe trójkąciki, tworząc zęby.
5. Nad pyszczkiem wbij małe kawałki wykałaczki, na które nabij oliwkę z papryką, tak aby stworzyły oczy.
6. Pomidora umyj, przekrój na pół i odkrój kawałek w kształcie trójkąta, bez pestek, który będzie językiem Twojego krokodyla.
7. Na talerzu ułóż głowę, a zaraz za nią poukładaj pokrojone plasterki ogórka, które będą tworzyły ogon.
8. Włóż wycięty kawałek pomidora do pyszczka, przyłóż łapki i ogórkowy krokodyl gotowy.
9. Na grzbiecie krokodyla powbijaj małe koreczki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz