przepis na około 24 sztuki
czas przygotowania: 15 minut
Są to pierwsze kluski śląskie, które zrobiłam samodzielnie. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Wyszły pyszne :)
- ziemniaki (6 sztuk średniej wielkości),
- mąka ziemniaczana.
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Lekko ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Ziemniaki przełóż do miski i wyrównaj powierzchnię. Ziemniaki podziel na 4 części. Jedną część wyciągnij z miski.
3. W puste miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków, dodaj odłożone ziemniaki i wszystko razem wymieszaj na jednolite ciasto.
4. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz je lekko i zrób palcem wgłębienie na sos.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj soli i wrzuć kluski do wrzątku partiami. Wrzucone kluski zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna.
6. Poczekaj, aż kluski wypłyną i gotuj je około 2 minut na małym ogniu.
7. Kluski śląskie wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj na ciepło np. z czerwoną kapustą i roladą wieprzową.
2. Ziemniaki przełóż do miski i wyrównaj powierzchnię. Ziemniaki podziel na 4 części. Jedną część wyciągnij z miski.
3. W puste miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków, dodaj odłożone ziemniaki i wszystko razem wymieszaj na jednolite ciasto.
4. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz je lekko i zrób palcem wgłębienie na sos.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj soli i wrzuć kluski do wrzątku partiami. Wrzucone kluski zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna.
6. Poczekaj, aż kluski wypłyną i gotuj je około 2 minut na małym ogniu.
7. Kluski śląskie wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj na ciepło np. z czerwoną kapustą i roladą wieprzową.
Jak pięknie wyglądają te kluski.
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze w życiu, dzisiaj na obiadek będą. Mam nadzieję, że tak jak wyglądają, tak będą smakowały :)
Usuńale ładne:)
OdpowiedzUsuńJutro mam zamiar zrobic je na obiad, mam nadzieje ze beda pyszne ; ). POZDRAWIAM ; )
OdpowiedzUsuńNa pewno :) one zawsze wychodzą pyszne :)
UsuńCzekam na relację :)
Pozdrawiam serdecznie
A jajko?
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję jajka :) są wtedy bardziej miękkie i klejące :)
Usuń