niedziela, czerwca 17, 2012 ilość komentarzy 7

przepis na około 24 sztuki
czas przygotowania: 15 minut

Są to pierwsze kluski śląskie, które zrobiłam samodzielnie. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Wyszły pyszne :)


Składniki:
- ziemniaki (6 sztuk średniej wielkości),
- mąka ziemniaczana.

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Lekko ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Ziemniaki przełóż do miski i wyrównaj powierzchnię. Ziemniaki podziel na 4 części. Jedną część wyciągnij z miski.
3. W puste miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków, dodaj odłożone ziemniaki i wszystko razem wymieszaj na jednolite ciasto. 
4. Z ciasta uformuj kulki, spłaszcz je lekko i zrób palcem wgłębienie na sos.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj soli i wrzuć kluski do wrzątku partiami. Wrzucone kluski zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna. 
6. Poczekaj, aż kluski wypłyną i gotuj je około 2 minut na małym ogniu.
7. Kluski śląskie wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj na ciepło np. z czerwoną kapustą i roladą wieprzową.

7 komentarze:

  1. Jak pięknie wyglądają te kluski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje pierwsze w życiu, dzisiaj na obiadek będą. Mam nadzieję, że tak jak wyglądają, tak będą smakowały :)

      Usuń
  2. Jutro mam zamiar zrobic je na obiad, mam nadzieje ze beda pyszne ; ). POZDRAWIAM ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno :) one zawsze wychodzą pyszne :)
      Czekam na relację :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję jajka :) są wtedy bardziej miękkie i klejące :)

      Usuń