Ilość porcji: 14 kawałków
Ilość kalorii w 1 kawałku: 311 kcal
Koszt marmurka: 12,93 zł
Delikatne, wilgotne i puszyste ciasto o smaku wanilii z czekoladą. Idealny do herbaty czy filiżanki kawy.Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- szczypta soli,
- 200 g mąki tortowej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 180 g gorzkiej czekolady,
- 3 krople aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać 200 g mąki, dodać 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 200 g cukru, wbić jajka, wrzucić rozdrobnione 200 g masła, dodać
szczyptę soli, opakowanie cukru waniliowego i wszystko dokładnie ze sobą
wymieszać. W połowie miksowania dodać krople aromatu waniliowego.
2. Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto podzielić na dwie
części.
3. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do
przestygnięcia.
4. Przestudzoną czekoladę wlać do jednej części ciasta i
dokładnie wymieszać.
5. Blachę posmarować tłuszczem i wlewać ciasto, najpierw
jasne, następnie ciemne.
6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piec około
45-60 minut. Najlepiej kontrolować ciasto wbijając w nie wykałaczkę, jeśli
wykałaczka będzie sucha to znaczy, że ciasto jest upieczone.
7. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do
wystygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz