Czas przygotowywanie: 90 minut
Ilość porcji: 12
Ilość kalorii w 1 porcji: 284 kcal
Koszt ciasta: 16,36 zł
Lekki i puszysty biszkopt połączony z soczystymi jabłkami, żurawiną i delikatną pianka.
Składniki:
- 3 jajka,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 50 g mąki pszennej,
- 120 g suszonej żurawiny,
- 250 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 750 g jabłek,
- 250 g śmietany kremówki.
- 500 ml soku jabłkowego,
- 50 g mąki pszennej,
- 120 g suszonej żurawiny,
- 250 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 750 g jabłek,
- 250 g śmietany kremówki.
1. W kąpieli wodnej ubić 3 jajka ze 100 cukru, kiedy cukier
się rozpuści zdjąć z ognia i studzić cały czas ubijając.
2. Do miski wsypać 50 g mąki pszennej, 50 g mąki
ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać
łyżką i dodawać porcjami do masy jajecznej, stale mieszając.
3. Ciasto przełożyć na tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem
do pieczenia i wstawić do piekarnika 225ºC na
około 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Jabłka obrać i pokroić na
dowolnej wielkości kawałki, włożyć do garnka, wsypać 150 g cukru i podgrzewać
na małym ogniu, mieszając aż cukier się skarmelizuje, następnie wlać 500 ml
soku jabłkowego i cały czas mieszając rozpuścić karmel i gotować jeszcze około
5 minut.
5. W 6 łyżkach zimnej wody
rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, gdy spęcznieje dodać ją do jabłek, wymieszać aby
cała się rozpuściła. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i delikatnego
stężenia.
6. Upieczony biszkopt
ściągnąć z papieru do pieczenia i przełożyć bezpośrednio do tortownicy i na
wierz delikatnie wylać tężejące jabłka. Wstawić do lodówki na minimum 3
godziny.
7. 250 g śmietany
kremówki ubić na sztywno z opakowaniem cukru waniliowego. Sztywną pianę
rozprowadzić równo po jabłkach i posypać suszoną żurawiną. Wstawić jeszcze na
około 1 godzinę do lodówki.
Piękne to ciasto porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.