Czas przygotowywanie: 30 minut + tężenie
Ilość porcji: 18
Ilość kalorii w 1 porcji:
129 kcal
Koszt ciasta: 15,56 zł
Ciasteczka biszkoptowe ze słodkim musem ze świeżych bananów, pokryte kwaskowatą, cytrynową galaretką.Zainspirowana...
Składniki:
- 125 g margaryny Kasi,
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 6 bananów,
- 1 cytryna,
- 4 galaretki o smaku cytrynowym.
1.W rondelku rozpuścić 125 g margaryny Kasi, dolać 110 ml
wody i mieszać, aż margaryna się rozpuści. Gdy woda zacznie się gotować wsypać
2 opakowania galaretki cytrynowej i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się
galaretek.
2.4 banany zmiksować w blenderze, dodać sok wyciśnięty z 1
cytryny, następnie powoli wlewać wcześniej rozpuszczoną galaretkę cały czas mieszając łyżką, aż do
uzyskanie jednolitej konsystencji.
3.Pozostałe dwie galaretki przygotować wg. przepisu na
opakowaniu (zmniejszyć ilość wody o połowę) i odstawić do przestygnięcia.
4.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć podłużnymi biszkoptami
(jeden obok drugiego. Przez środek tortownicy pionowo, resztę poziomo, tak aby
biszkopty zakryły całe dno)
5.Na biszkopty delikatnie wyłożyć gęstą masę
bananowo-cytrynową i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
6.Pozostałe dwa banany pokroić w plastry około 0,50 cm
grubości, ułożyć na zastygniętej masie i zalać galaretką cytrynową. Wstawić do
lodówki na minimum 2 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz