przepis na 3 l
czas przygotowania: 130 minut
Zupa kalafiorowa idealna na piątkowy obiad. Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią, dlatego postanowiłam zafundować mężowi i sobie ją dzisiaj na obiadek. Wyszła pysznie.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- kawałek mięsa na bulion,
- duża główka kalafiora,
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- vegeta,
- 5-6 łyżek kaszy manny,
- śmietana.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 3,5 l wody, wsadź mięso i gotuj przez około 30 minut.
2. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do mięsa i przypraw do smaku vegetą, solą, pieprzem oraz wrzuć liść laurowy i ziele angielskie.
3. Kalafiora podziel na niewielkiej wielkości różyczki i wrzuć do zupy.
4. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dopraw zupę do smaku i wsyp kasze mannę. Zamieszaj i gotuj jeszcze około 10-15 minut.
5. Ja do zupy kalafiorowej dodaję, ale już na talerzu, łyżkę śmietany. Pysznie...
Też lubię kalafiorową:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kalafiorową ,mniam;)
OdpowiedzUsuń