przepis na 3 słoiki 330 ml
czas przygotowywania 90 minut
Do zrobienia własnego sosu pomidorowego zainspirował mnie sos, który dostałam od mojego taty pomidorowo-paprykowy. Postanowiłam zrobić sama swój sos :) jak na pierwszy raz wyszedł całkiem nieźle.
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz cayenne,
- 1/2 papryczki chili,
- 100 ml oliwy,
- bazylia,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory i paprykę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z dodatkiem oliwy.
2. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na patelni dodając wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Następnie dodać ją do pomidorów i wymieszać.
3. Po 30 minutach duszenia dodać posiekaną bardzo drobną 1/2 malutkiej papryczki chili.
4. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne. Dodaj bazylię i majeranek. Wszystko wymieszaj i duś około 25-30 minut.
5. Kiedy wszystkie składniki połączą się, a papryka będzie miękka odstaw sos do przestygnięcia, a następnie nałóż do słoików.
6. Gotowy sos pomidorowy można użyć do wszystkiego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz