piątek, sierpnia 10, 2012 ilość komentarzy
Przepis na 6 udek
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- oliwa z oliwy,
- sól, 
- słodka i ostra mielona papryka,
- 1 łyżeczkę curry,
- pieprz cayenne,
- 2 łyżki koperku,
- mieszanka 5 pieprzów.

Sposób przygotowania:
1. Udka wsadź do dużej miski.
2. Do szklanki wlej 70 ml oliwy z oliwek, dodaj łyżeczkę słodkiej i ostrej mielonej papryki, 2 łyżki posiekanego świeżego, łyżeczkę curry, pieprz cayenne według uznania i świeżo zmieloną mieszankę pieprzów. 
3. Mieszankę wlej do udek, wetrzyj w nie oliwę i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. 
3. Udka z grilla ułóż na tacce i grilluj około 40 minut, przewracając je co 5-7 minut. Kiedy będą już miękkie zdejmij je z tacki i ułóż bezpośrednio na grillu na jakieś 2 minut z każdej strony. Tak aby skórka lekko się przypiekła i była chrupiąca.
4. Do udek świetnie nadaje się sałatka z fetą http://moja-ksiazka-kucharska.blogspot.com/2012/08/saatka-z-feta.html

0 komentarze:

Prześlij komentarz