Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 100
minut
Ilość kalorii w 1 porcji: 736 kcal
Koszt 1 porcji: 25,77 zł
Zupa węgierski kociołek, zwana również zupą gulaszową, to delikatne, kruche mięso wołowe duszone na wolnym ogniu z warzywami, podawane na ostro.
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego na gulasz,
- 3 łyżki oleju,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów bez skóry,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
- sól,
- czarny mielony pieprz,
- czarny mielony pieprz,
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki,
- 1 malutka papryczka chili.
1. Mięso pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki mielonej ostrej
papryki, 1 łyżkę słodkiej, szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, 3 łyżki
oleju. Wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Przyprawione mięso oprószyć 1 łyżką mąki pszennej i
wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 4 minuty, następnie zalać
400 ml warzywnego bulionu i dusić około 45 minut.
3. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a papryki w dowolnej
wielkości paski.
4. Po 45 minutach duszenia mięsa wrzucić wszystkie warzywa,
wymieszać i dusić kolejne 25 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Po 15 minutach dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z
zalewą. Wymieszać, dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku i bardzo drobną posiekaną
papryczkę chili (ilość według uznania).
6. Przyprawić kociołek solą i pieprzem według własnego smaku
pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i podawać na gorąco.
0 komentarze:
Prześlij komentarz