czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 16 porcji
ilość kalorii w 1 porcji: 258 kcal
koszt ciasta: 13,11 zł
Ciasto jogurtowe z winogronem, to lekka i delikatna propozycja na szybkie i pyszne ciasto, które w środku dzięki owocom nie jest suche.
Składniki:
- 3 jajka,
- 270 g cukru białego,
- 520 g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 480 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- 65 ml oleju,
- 380 g winogron jasnych bez pestek.
- 270 g cukru białego,
- 520 g naturalnego jogurtu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 480 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 g cukru waniliowego,
- 65 ml oleju,
- 380 g winogron jasnych bez pestek.
1. 3 jajka wbić do miski, dodać 270 g cukru i ubić.
2. Do ubitych jajek dodać, 520 g naturalnego
jogurtu, 65 ml oleju i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Cały czas mieszając na
niskich obrotach.
3. W osobnej misce wymieszać 480 g maki pszennej z
2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
4. Mąkę dodawać stopniowo do wcześniej wymieszanych
składników (cały czas mieszać łyżką)
5. Ciasto wyłożyć na blachę, wysypać winogrona i
powgniatać je delikatnie tak, aby część z nich była zanurzona w całości w
cieście.
6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C i piec
około 45-50 minut.
7. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto jogurtowe odstawić do
wystygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz