czas przygotowania: 25 minut
Przepis na te pyszne śledzie po góralsku dostałam od przyjaciółki Ewy. Na sobotniej imprezce sprawdziły się rewelacyjnie. Wyszły naprawdę super...
Składniki:
- 1 kg śledzi zielonych,
- 1 czerwona papryka,
- 2 duże cebule,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka oleju,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 duża łyżka soli,
- 2 liście laurowe,
- 6-8 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj szklankę wody ze szklanką octu, oleju, przecierem pomidorowym, cukrem i solą. Kiedy wywar lekko się podgrzeje dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem wymieszaj i duś około 8 minut.
2. Z papryki ściągnij skórę i pokrój w kostkę. Na patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w talarki cebulę z papryką.
3. Do zagotowanego wywaru wrzuć pokrojone kawałki śledzia (kawałki około 2-3 cm), dodaj podsmażoną cebulę z papryką i wszystko razem duś na bardzo małym ogniu około 5-6 minut.
4. Od czasu do czasu potrząsaj garnkiem, nie mieszaj łyżką.
5. Po wystygnięciu śledzie po góralsku są gotowe do spożycia. Ja zostawiam je na 1-2 dniu w lodówce, aby przeszły. Są pyszne :)
To ja bym dodała jeszcze odrobinę czerwonej fasoli (podobne jak zawijańce po góralsku SEKO) - naprawdę się super komponują z wyrazistą cebulką!
OdpowiedzUsuń