poniedziałek, października 29, 2012 ilość komentarzy

przepis na 60 sztuk o średnicy 9,5 cm
czas przygotowania: 60 minut

Pierogi ruskie, nic dodać, nic ująć...uwielbiam je...
 Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 170 ml wrzątku,
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 400 g twarogu,
- 1 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej wszystko wrzątkiem.
2. Ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Ciasto wałkuj posypując je z obu stron mąką pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej grubości.
4. Z rozwałkowanego ciasta wytnij za pomocą szklanki koła, moje są o średnicy 9,5 cm.
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni na maśle.
6. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, zmieszaj z białym serem i podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadzienie nie powinno być mdłe. Zostaw trochę cebulki do polania pierogów.
7. Farsz nałóż na ciasto, złóż na pół i zaklej, a za pomocą widelca zrób delikatne wgłębienia.
8. Do garnka wlej wodę, posól ją, a kiedy się zagotuje wrzucaj po kilka sztuk pierogów, tak aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierz gotuj przez około 2-3 minuty i wyciągnij.
9. Pierogi ruskie wyłóż na talerz i polej cebulką podsmażoną na masełku.



1 komentarze: