sobota, lutego 09, 2013 ilość komentarzy

przepis na 4 roladki
czas przygotowania: 90 minut
1 porcja 380 kcal

Roladki z kurczaka z ziołami, rozpływają się w ustach,...,wyglądają i smakują rewelacyjnie...ze zwykłymi lub pieczonymi ziemniaczkami...
 
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 6 połówek marynowanych, suszonych pomidorów,
- 100 g fety,
- 1/4 pęczka natki,
- 3 łyżeczki bazylii,

- 8 plasterków wędzonego boczku lub wędzonej szynki,
- 2 pomidory,
- 5 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki masła,
- oregano,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, gdy przestygną obierz je i pokrój w plastry.
2. Filety z kurczak przetnij na pół, rozbij pod folią na cienkie kotleciki. W miseczce wymieszaj fetę z posiekaną natką pietruszki, bazylią, oregano i pieprzem, a następnie masę nałóż na filety.
3. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i ułóż na paście z fety.
4. Filety zwiń w roladki, owiń boczkiem lub wędzoną szynką, zepnij wykałaczką, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 60 minut w temperaturze 200°C.
5. Na patelni podsmaż na maśle pokrojone w plastry pomidory, dopraw je solą, pieprzem i oregano. Następni delikatnie poukładaj ziemniaczane, tak aby delikatnie się podsmażyły, wszystko posyp odrobiną pietruszki.
6. Roladki z kurczaka z ziołami podawaj z ziemniaczkami i duszonym pomidorkami, posypanymi świeżą natką pietruszki.

1 komentarze: