sobota, marca 30, 2013 ilość komentarzy
przepis na 3 l
czas przygotowania: 80 minut

Zupa krem z kalafiora i marchewki, gęsta, pożywna i zdrowa.
Składniki:
- 2 małe cebule,
- 3 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- kalafior,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 ml bulionu (najlepiej własnej roboty),
- sól, pieprz,
- cukier,
- gałka muszkatołowa,
- co zielonego do dekoracji np. pietruszka.


Sposób przygotowania:
1. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, podsmaż na oliwie.
2. Marchewkę zetrzyj na dużych oczka, wrzuć do cebuli i podsmaż na patelni.
3. Kalafior podziel na różyczki, podgotuj w osolonej wodzie i dodaj do marchewki.
4. Wszystko zalej bulionem, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
5. Całość gotuj około godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie.
6. Zmiksuj zupę blenderem i dopraw do smaku.
7. Zupę krem z kalafiora i marchewki przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i np. groszkiem ptysiowym.


0 komentarze:

Prześlij komentarz