przepis na 25 pyz
czas przygotowania: 45 minut
Pyzy z mięsem, przepis na te pyzy znalazłam w gazecie. Wyszły smaczne, ale zrobiłam trochę za grube ciasto. Gdyby było go mnie były by rewelacyjne. Następnym razem będą lepsze.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 100 g boczku wędzonego,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać. 0,5 kg ugotować, ostudzić i pognieść. Pozostałe 0,5 kg zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć wodę i wymieszać z ugotowanym ziemniakami.
2. Do ziemniaków dodaj 2 jajka, mąkę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na ciasto dodając mąkę, kiedy ciasto będzie za bardzo się lepiło (powinno być troszkę lepiące, ale nie za bardzo), podsyp większą ilością mąki.
3. Z wygniecionego ciasta formuj niewielkie placuszki.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę razem z mięsem mielonym. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Na każdym placuszku ułóż łyżeczkę farszu.
6. Zalep i uformuj kuleczki.
7. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj pyzy. Gotuj około 5 minut od momentu wypłynięcia.
8. Na osobnej patelni podsmaż cebulkę z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.
9. Pyzy z mięsem podawaj na ciepło polane skwarkami.
Takie z mięsem lubię, ze śliwkami już nie:)
OdpowiedzUsuńJeśli o mnie chodzi to tylko z mięsem :)
UsuńIle tej maki? Cale opakowanie?
OdpowiedzUsuńJa dałam trochę ponad 1/2 opakowania i w trakcie wyrabiania ciasta dosypywałam, tak aby cisto było jednolite i nie za bardzo klejące :)
UsuńDziwny przepis, czy to jeszcze są pyzy ? Tyle maki ? Haha
UsuńOczywiście, że nie całe opakowanie około 300 g, w trakcie wyrabiania ciasto dosypywałam mąkę, tak aby ciasto nie było zbyt klejące. już opisuję to w przepisie :)
Usuń