przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 25 minut


Składniki:
- 1 główka ulubionej zielonej sałaty,
- pomidorki cherry,
- 1 filet z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 1 marchewka,
- jogurt naturalny,
- olej,
- curry,
- majonez,
- pęczek koperku,
Grzanki:
- chleb tostowy,
- olej,
- koperek,
- 5-6 ząbków czosnku.
sobota, marca 31, 2012
przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 25 minut


Składniki:
- 1 główka ulubionej zielonej sałaty,
- pomidorki cherry,
- 1 filet z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 1 marchewka,
- jogurt naturalny,
- olej,
- curry,
- majonez,
- pęczek koperku,
Grzanki:
- chleb tostowy,
- olej,
- koperek,
- 5-6 ząbków czosnku.
czas przygotowania: 15 minut


Składniki:
- chleb tostowy,
- olej,
- 5-6 ząbków czosnku,
- pęczek koperku.

sobota, marca 31, 2012
czas przygotowania: 15 minut


Składniki:
- chleb tostowy,
- olej,
- 5-6 ząbków czosnku,
- pęczek koperku.

Składniki:
- pieczywo tostowe,
- 500 g sera żółtego w kostce (po 250 g z dwóch rodzajów),
- 20 plastrów salami,
- 6 ząbków czosnku,
 3 pomidory,
- suszone oregano,
- oliwa,
- zielone oliwki,
- 1 łyżka masła,
- sól.

piątek, marca 30, 2012
Składniki:
- pieczywo tostowe,
- 500 g sera żółtego w kostce (po 250 g z dwóch rodzajów),
- 20 plastrów salami,
- 6 ząbków czosnku,
 3 pomidory,
- suszone oregano,
- oliwa,
- zielone oliwki,
- 1 łyżka masła,
- sól.

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 40 minut
1 porcja 130 kcal


Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli,
- 100 pomidorów koktajlowych,- 3 łyżki oleju,
- 750 g różyczek z kalafiora bądź brokuły,
- 5 ząbków czosnku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- sól,
- 4 cm kawałek imbiru,
- 50 g czerwonej papryki,
- 50 g zielonej papryki,
- świeża kolendra,
- pasta chili,
- cytryna.


czwartek, marca 29, 2012
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 40 minut
1 porcja 130 kcal


Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli,
- 100 pomidorów koktajlowych,- 3 łyżki oleju,
- 750 g różyczek z kalafiora bądź brokuły,
- 5 ząbków czosnku,
- 200 g pomidorów z puszki,
- sól,
- 4 cm kawałek imbiru,
- 50 g czerwonej papryki,
- 50 g zielonej papryki,
- świeża kolendra,
- pasta chili,
- cytryna.



przepis na 2 porcje

czas przygotowania: 15 minut + marynowanie + 60 minut pieczenie
1 porcja 420 kcal

Wieprzowina w gruszce, to połączenia słodkości gruszek z pikantnością chilli.  Całego smaku dopełnia białe wino i rozmaryn. Wyśmienity obiadek.
 
Składniki:
- 3 średniej wielkości gruszki,
- 6 kawałków schabu wieprzowego,
- 1 szklanka białego wina,
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 malutka papryczka chili (chyba że lubisz bardzo pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 4 łyżki oleju,
- 100 ml buliony warzywnego (z 1/4 kostki).


środa, marca 28, 2012

przepis na 2 porcje

czas przygotowania: 15 minut + marynowanie + 60 minut pieczenie
1 porcja 420 kcal

Wieprzowina w gruszce, to połączenia słodkości gruszek z pikantnością chilli.  Całego smaku dopełnia białe wino i rozmaryn. Wyśmienity obiadek.
 
Składniki:
- 3 średniej wielkości gruszki,
- 6 kawałków schabu wieprzowego,
- 1 szklanka białego wina,
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 malutka papryczka chili (chyba że lubisz bardzo pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 4 łyżki oleju,
- 100 ml buliony warzywnego (z 1/4 kostki).


przepis na 4 sztuki
czas przygotowania: 20 minut


Składniki:
- ser twarożek półtłusty,
- masło,
- 4 jajka na twardo,
- 70 g wędzonego łososia,
- sól, pieprz,
- koperek,
- majonez,
- oliwki
- 1 cytryna.

poniedziałek, marca 26, 2012
przepis na 4 sztuki
czas przygotowania: 20 minut


Składniki:
- ser twarożek półtłusty,
- masło,
- 4 jajka na twardo,
- 70 g wędzonego łososia,
- sól, pieprz,
- koperek,
- majonez,
- oliwki
- 1 cytryna.

przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka na grilla świetnie pasuje do grillowanych kiełbasek, czy boczku. Mój mąż dołożył do niej grzanki czosnkowe, które świetnie uzupełniły smak sałatki. Wyszła wyśmienita, smakowała wszystkim :)
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty lollo,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 2 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 cebule dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 4 kromki chleba tostowego.

niedziela, marca 25, 2012
przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka na grilla świetnie pasuje do grillowanych kiełbasek, czy boczku. Mój mąż dołożył do niej grzanki czosnkowe, które świetnie uzupełniły smak sałatki. Wyszła wyśmienita, smakowała wszystkim :)
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty lollo,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 2 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 cebule dymki,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 4 kromki chleba tostowego.

Składniki:
Ciasto-biszkopt:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem waniliowy:
- 200 g cukru pudru,
- 500 g masła,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy,
- 2 torebki zagęstnika do śmietany,
- laskę wanilii.
Polewa czekoladowa z lukrem:
- 2 tabliczki mlecznej ciemnej czekolady,
- lukier klasyczny.


Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Rozdziel białka od żółtek. białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
2. W wysokim naczyniu żółtka wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i octem.
3. Połącz obie masy ze sobą, dodaj mąkę i wymieszaj. Przełóż ciasto do formy.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz biszkopt 25 minut.
Krem waniliowy: 
1. Miękkie masło włóż do miski, dodaj cukru pudru, zagęstnika do śmietany, cukru waniliowego, trochę wanilii z laski (doda to bardziej intensywnego zapachu i smaku) Wszystko ubij na puszysty krem mikserem.
2. Żółtka z jajek rozmieszaj i dodawaj po trochu do kremu cały czas miksując.
Polewa czekoladowa z lukrem: 
1. W rondelku zagotuj wodę, na wierz nałóż miseczkę i wrzuć do niej pokruszone dwie tabliczki mlecznej czekolady.
2. Mieszając rozpuść całą czekoladę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.


Wabi, czyli wanilia, biszkopt i czekolada
1. Upieczony biszkopt przetnij wzdłuż na trzy jednakowej grubości warstwy.
2. Pierwszą warstwę biszkopta ułóż na talerzu, nałóż krem waniliowy, przykryj drugą warstwą, znowu nałóż krem i przykryj trzecią warstwą biszkopta.
3. Górę polej rozpuszczoną czekoladą, a z lukru zrób dekorację.




piątek, marca 23, 2012
Składniki:
Ciasto-biszkopt:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem waniliowy:
- 200 g cukru pudru,
- 500 g masła,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy,
- 2 torebki zagęstnika do śmietany,
- laskę wanilii.
Polewa czekoladowa z lukrem:
- 2 tabliczki mlecznej ciemnej czekolady,
- lukier klasyczny.


Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Rozdziel białka od żółtek. białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
2. W wysokim naczyniu żółtka wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i octem.
3. Połącz obie masy ze sobą, dodaj mąkę i wymieszaj. Przełóż ciasto do formy.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz biszkopt 25 minut.
Krem waniliowy: 
1. Miękkie masło włóż do miski, dodaj cukru pudru, zagęstnika do śmietany, cukru waniliowego, trochę wanilii z laski (doda to bardziej intensywnego zapachu i smaku) Wszystko ubij na puszysty krem mikserem.
2. Żółtka z jajek rozmieszaj i dodawaj po trochu do kremu cały czas miksując.
Polewa czekoladowa z lukrem: 
1. W rondelku zagotuj wodę, na wierz nałóż miseczkę i wrzuć do niej pokruszone dwie tabliczki mlecznej czekolady.
2. Mieszając rozpuść całą czekoladę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.


Wabi, czyli wanilia, biszkopt i czekolada
1. Upieczony biszkopt przetnij wzdłuż na trzy jednakowej grubości warstwy.
2. Pierwszą warstwę biszkopta ułóż na talerzu, nałóż krem waniliowy, przykryj drugą warstwą, znowu nałóż krem i przykryj trzecią warstwą biszkopta.
3. Górę polej rozpuszczoną czekoladą, a z lukru zrób dekorację.




Składniki:
bulion 600 ml (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por, mięso - porcja rosołowa),
- koncentrat pomidorowy,
- koperek lub pietruszka,
- cukier,
- 2 torebki ryżu,
- śmietana,
- sól, pieprz.
czwartek, marca 22, 2012
Składniki:
bulion 600 ml (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por, mięso - porcja rosołowa),
- koncentrat pomidorowy,
- koperek lub pietruszka,
- cukier,
- 2 torebki ryżu,
- śmietana,
- sól, pieprz.
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka,
- 300 g mięsa mielonego,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 6 pieczarek,
- 2 jajka,
- przyprawa do kurczaka,
- olej,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta.
sobota, marca 17, 2012
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka,
- 300 g mięsa mielonego,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- 6 pieczarek,
- 2 jajka,
- przyprawa do kurczaka,
- olej,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta.

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 15 minut
1 porcja 260 kcal

Pasta z białego sera, jest szybka do zrobienia, idealna na śniadanko ze świeżą pełnoziarnistą bułeczką i listkiem świeżej sałaty. I zdrowa.
Składniki:
- 250 g białego sera,
- 1 mała cebula,
- 1/2 pęczku rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- koperek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, biały i czarny pieprz.
sobota, marca 17, 2012

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 15 minut
1 porcja 260 kcal

Pasta z białego sera, jest szybka do zrobienia, idealna na śniadanko ze świeżą pełnoziarnistą bułeczką i listkiem świeżej sałaty. I zdrowa.
Składniki:
- 250 g białego sera,
- 1 mała cebula,
- 1/2 pęczku rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- koperek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, biały i czarny pieprz.

przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 15 minut
1 porcja 260 kcal

Pasta jajeczna, szybka i smaczna, na tosta, świeża bułkę, chlebek...
Składniki:
- 8 jajek,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pęczku szczypiorku,
- majonez,
- musztarda,
- sól, pieprz.
sobota, marca 17, 2012

przepis na 2 porcje
czas przygotowania: 15 minut
1 porcja 260 kcal

Pasta jajeczna, szybka i smaczna, na tosta, świeża bułkę, chlebek...
Składniki:
- 8 jajek,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pęczku szczypiorku,
- majonez,
- musztarda,
- sól, pieprz.

przepis na jednego baranka
czas przygotowania: 5 minut

Baranki z kalafiora są bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Stanowią super dekorację ziemnej płyty czy sałatek.
Wyglądają cudnie :)
Składniki:
- różyczka kalafiora,
- 1 czarna lub zielona oliwka,
- wykałaczki.

czwartek, marca 15, 2012

przepis na jednego baranka
czas przygotowania: 5 minut

Baranki z kalafiora są bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Stanowią super dekorację ziemnej płyty czy sałatek.
Wyglądają cudnie :)
Składniki:
- różyczka kalafiora,
- 1 czarna lub zielona oliwka,
- wykałaczki.


przepis na 4 porcje
czas przygotowania 20 minut + 15 minut duszenie
1 porcja 240 kcal

Indyk w pomidorach, świeży, pyszny smak. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, czy ryżem. 

Składniki:
- 600 g piersi z indyka,
- 10 sztuk małych pieczarek,
- 2 cebule,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 4 ząbki czosnki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek oliwy,
- posiekana natka.

środa, marca 07, 2012

przepis na 4 porcje
czas przygotowania 20 minut + 15 minut duszenie
1 porcja 240 kcal

Indyk w pomidorach, świeży, pyszny smak. Świetnie smakuje z ziemniaczkami, czy ryżem. 

Składniki:
- 600 g piersi z indyka,
- 10 sztuk małych pieczarek,
- 2 cebule,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 4 ząbki czosnki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek oliwy,
- posiekana natka.


przepis na 6 porcji
czas przygotowania 30 minut + 60 minut duszenie
1 porcja 350 kcal

Pałeczki kurczaka z marchewką, delikatny smak kurczaka w połączeniu ze słodyczą marchewki :)

Składniki:
- około 1,3 kg pałeczek i podudzi kurczaka,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 cebule,
- 1/2 l jasnego piwa,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- słodka papryka mielona,
- ostra papryka mielona,
- tymianek.

wtorek, marca 06, 2012

przepis na 6 porcji
czas przygotowania 30 minut + 60 minut duszenie
1 porcja 350 kcal

Pałeczki kurczaka z marchewką, delikatny smak kurczaka w połączeniu ze słodyczą marchewki :)

Składniki:
- około 1,3 kg pałeczek i podudzi kurczaka,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 cebule,
- 1/2 l jasnego piwa,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- słodka papryka mielona,
- ostra papryka mielona,
- tymianek.

przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 ziemniaki,
- boczek wędzony,
- jajko,
- biała kiełbasa,
- cebulę,
- żur, zakwas,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
poniedziałek, marca 05, 2012
przepis na 6 porcji
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 ziemniaki,
- boczek wędzony,
- jajko,
- biała kiełbasa,
- cebulę,
- żur, zakwas,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut 

Składniki:
bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 ziemniaki,
- kasza jęczmienna,
- śmietana,
- sól, pieprz.
poniedziałek, marca 05, 2012
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut 

Składniki:
bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 ziemniaki,
- kasza jęczmienna,
- śmietana,
- sól, pieprz.
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut + 90 minut gotowanie bulionu

Składniki:
- bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
- koperek,
- zielony groszek,
- dowolne warzywa (ja dodaję różyczki kalafiora i brukselkę można również kupić gotową mrożoną mieszankę warzywną).
poniedziałek, marca 05, 2012
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut + 90 minut gotowanie bulionu

Składniki:
- bulion (do ugotowania bulionu potrzebna jest: marchewka, pietruszka, seler, por),
- 3-4 średnie ziemniaki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
- koperek,
- zielony groszek,
- dowolne warzywa (ja dodaję różyczki kalafiora i brukselkę można również kupić gotową mrożoną mieszankę warzywną).
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut + 90 minut gotowanie bulionu

Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki,
- bulion (do ugotowania buliony: kawałek mięsa, marchew, pietruszkę, seler, por),
- 5-6 sztuk ogórków kiszonych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- śmietana,
- koperek.
poniedziałek, marca 05, 2012
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut + 90 minut gotowanie bulionu

Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki,
- bulion (do ugotowania buliony: kawałek mięsa, marchew, pietruszkę, seler, por),
- 5-6 sztuk ogórków kiszonych,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- śmietana,
- koperek.
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 40 dag udźca cielęcego,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- koperek.
poniedziałek, marca 05, 2012
przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 40 dag udźca cielęcego,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- koperek.

przepis 2 porcje
czas przygotowania: 10 minut

Koktajl owocowy z jabłek i kiwi, jest prosty, robi się go bardzo szybko, a jak smakuje....cynamon i mięta idealnie uzupełniają całość i sprawiają, że smak jest idealny.
 Składniki:
- 2 owoce kiwi,
- 1 jabłko,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 listki mięty.
niedziela, marca 04, 2012

przepis 2 porcje
czas przygotowania: 10 minut

Koktajl owocowy z jabłek i kiwi, jest prosty, robi się go bardzo szybko, a jak smakuje....cynamon i mięta idealnie uzupełniają całość i sprawiają, że smak jest idealny.
 Składniki:
- 2 owoce kiwi,
- 1 jabłko,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 listki mięty.


przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego,
- 3 cebule,
- 3 świeże papryki (kolor dowolny),
- papryka słodka i ostra w proszku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 l bulionu,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- koperek.
sobota, marca 03, 2012


przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego,
- 3 cebule,
- 3 świeże papryki (kolor dowolny),
- papryka słodka i ostra w proszku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 l bulionu,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- koperek.

przepis na 14 sztuk
czas przygotowania: 20 minut

Składniki:                           
- 7 jajek (chyba, że potrzebujesz więcej),
- sałatka warzywna w occie (papryka, marchewka, cebula itp.),
- majonez,
- sól, pieprz,
- poliki,
- pietruszka,
- papryczki chili (świeża lub w proszku).
piątek, marca 02, 2012

przepis na 14 sztuk
czas przygotowania: 20 minut

Składniki:                           
- 7 jajek (chyba, że potrzebujesz więcej),
- sałatka warzywna w occie (papryka, marchewka, cebula itp.),
- majonez,
- sól, pieprz,
- poliki,
- pietruszka,
- papryczki chili (świeża lub w proszku).

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
- ugotowany kurcza (lub inne mięso) np. z rosołu, którego prawie nikt nie lubi,
- półtorej szklanki tartego sera,
- 250 ml śmietany,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko + 1 żłótko,
- 1 łyżkę tartej bułki,
- 1 łyżkę masła,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju.
piątek, marca 02, 2012

przepis na 4 porcje
czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
- ugotowany kurcza (lub inne mięso) np. z rosołu, którego prawie nikt nie lubi,
- półtorej szklanki tartego sera,
- 250 ml śmietany,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko + 1 żłótko,
- 1 łyżkę tartej bułki,
- 1 łyżkę masła,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju.